Koffiedik het nieuwe plastic?

Wordt koffiedik het nieuwe plastic? Of is dit koffiedik kijken...? Uit onderzoek  van de Japanse Yokohama-universiteit blijkt dat dit mogelijk is. Koffiedik kan gebruikt worden om bioplastic te maken, op dezelfde manier als ‘verse’ plantenvezels.

 

Uit onderzoek  van de Japanse Yokohama-universiteit blijkt dat dit mogelijk is. Koffiedik kan gebruikt worden om bioplastic te maken, op dezelfde manier als ‘verse’ plantenvezels. Door koffie-afval te gebruiken dat nu nog op de vuilstort belandt, kunnen bedrijven hun CO2-voetafdruk aanzienlijk verlagen en beter afbreekbare producten maken. De onderzoekers vonden een manier om koffiedik om te zetten in nanovezels die dezelfde kwaliteit hebben als vezels uit hout of planten. Nu werken de onderzoekers aan een manier om koffiebekers en rietjes te maken van het koffiedik. Om het koffiedik om te toveren in bruikbaar bioplastic zijn wel een paar stappen nodig. Je moet de cellulose (het hoofdbestanddeel van celwanden) uit het koffiedik halen (de helft van koffiedik bestaat uit cellulose). De onderzoekers doen dat door het koffiedik te oxyderen, waardoor er nanovezels van cellulose ontstaan. Dit proces was al langer bekend bij de onderzoekers, maar nu is het voor het eerst gelukt om vezels te maken die qua kwaliteit niet onderdoen voor veelgebruikte biovezels.

Daarmee is het koffiedik in theorie klaar voor toepassingen. Allereerst willen de ondezoekers een toepassing dichtbij de bron van koffiedik zoeken: ze maken een transparante beker en een rietje van het afval. volgens hoofdonderzoeker Izuru Kawamura zijn nanovezels op veel meer plekken toepasbaar. De auto-industrie kan ze bijvoorbeeld gebruiken. “Nanovezels zijn veel lichter dan staal, waardoor auto’s minder wegen en dus minder uitstoten”, vertelt hij in het persbericht over het onderzoek. Ook 3D-printers zouden dit biobased product kunnen gebruiken als alternatief voor fossiel plastic.Hoewel wereldwijd de helft van al het koffiedik op de vuilstort belandt, lopen er wel initiatieven om het product nuttig te gebruiken. Zo is het mogelijk om paddenstoelen te laten groeien op koffiedik. En grondstoffenbedrijf Suez zet koffiedik om in biobrandstof. Ook kan het de koffiedik tot grondstof voor bijvoorbeeld bioplastics worden verwerkt.